Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ένα τούρκικο γλέντι πριν τον γάμο

Από το bachelor πάρτυ της Duygu μου, δεν θα μπορούσε να λείψει κανείς, εκτός βέβαια απ'τον γαμπρό. Όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί ήταν εκεί για να γιορτάσουν μαζί της, δίνοντας και μια μικρή δόση τουρκικής παράδοσης στην όλη βραδιά.
Η κουνιάδα γράφει αφιερώσεις
Η μέλλουσα νύφη
Μετά τις αγκαλιές ,τα λόγια, τα χαμόγελα και τα πειράγματα είχε έρθει η ώρα του τουρκικού εθίμου μα με μια μικρή καινοτομία. Ο λόγος για το Kına gecesi kıyafeti. Η μέλλουσα νύφη φορά μιά παραδοσιακή φορεσιά και οι υπόλοιπες γυναίκες αρχίζουν έναν κυκλικό χορό τριγύρω της.

Κρατώντας κεράκια στα χέρια τους τραγουδούν λυπητερά τραγούδια, που αναφέρονται στο φευγιό του κοριτσιού από το σπίτι. Ακολουθώντας το έθιμο η νύφη οφείλει να κλάψει κρατώντας κλειστή την γροθιά της, που θ'ανοίξει μόνον εφόσον η πεθερά της βάλει ένα κομμάτι χρυσό στο χέρι της.

Έπειτα έρχεται η ώρα για την kına, μια χρωστική ουσία, που θα απλωθεί στην παλάμη της νύφης και αυτή θα ξανασφίξει την γροθιά της, αποτυπώνοντας το χρώμα στο χέρι της.
animated gif maker
Με βάση το έθιμο, η νύφη οφείλει να σταματήσει να κλαίει και να ανοίξει πάλι την γροθιά της μόνον εφόσον ξαναμπεί ένα κομμάτι χρυσός στο χέρι της.
Αγκαλιές, χαμόγελα και ευχές
Κανονικά το έθιμο γίνεται στο σπίτι της νύφης και μόνο γυναίκες επιτρέπεται να είναι παρούσες. Κρατώντας την παράδοση αλλά βάζοντας μοντέρνες πινελιές, το έθιμο τηρήθηκε σε κέντρο και οι άντρες μπόρεσαν να δουν για μια φορά απο κοντά το κινά γκετζεσί κιγιαφετί.

Ακολούθησε τρελό γλέντι με τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες και ποντιακά με το αλκοόλ να ρέει άφθονο.
Μιας και ο γαμπρός δεν γίνονταν να παρευρεθεί, κάποια στιγμή το μέρος γέμισε σωσίες του παντού!

Πιστεύω πως η νύφη το καταευχαριστήθηκε και κράτησε την καλύτερη πόζα της για το τέλος.
Άραγε το: η δε γυνή να φοβήται τον άντρα, το έχει ακουστά;

3 σχόλια:

  1. Συνχαρητηρια!!!!! η ωρα η καλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κουνιάδα (*) ... daha da güzel ... χαχαχα ... μόνο που μας αφήνεις στο σκότος μπρε Θοδωρή, πρόκειται άραγε για ανδράδελφη ή για γυναικάδελφη;;; Άϊντε (αφού θέλεις να τ' ακούς) και στα ... δικά σας benim çocuklarım!

    (*) εκ της βενετικής cognado / ιταλικής cognato

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γυναικάδελφη Νίκο μου,παρέλειψα να το αναφέρω στην ανάρτηση.Να'σαι καλά και ευχαριστούμε.Θοδωρής

      Διαγραφή