Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κύτταρο πολιτισμού

Θεωρώ πως δεν υπάρχει Έλληνας, τουρίστας ή μη, που να έχει βρεθεί στην İstiklal και να μην έχει σταθεί να αντικρίσει ένα από τα πανέμορφα νεοκλασσικά κτίρια, που ταυτόχρονα αποτελεί και το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού στην Πόλη.
Αναφέρομαι στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, που βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης και που έχει συνεχώς τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους εμάς, φιλοξενώντας διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Η ιστορία του μεγάρου είναι περιπετειώδης και η ιδιοκτησία του πέρασε από πολλά χέρια ώσπου να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο. Αρχικά ήταν ιδιοκτησία ενός Βρετανού, προτού περάσει στην ελληνική οικογένεια εμπόρων, την οικογένεια Σισμανόγλου. Αυτοί με την σειρά τους το δώρισαν στο ελληνικό κράτος. Αργότερα ενοικιάστηκε στους Αμερικανούς και μέσα από αυτό διοχετεύτηκε όλη η βοήθεια Μάρσαλ προς την Τουρκία. Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στεγάσθηκαν, μεταξύ άλλων, βιβλιοθήκη, ένα εργαστήριο ξυλουργικής και στούντιο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, προτού επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο.

Στο πέρασμα του χρόνου, το Μέγαρο γνώρισε και άσχημες στιγμές. Καταστράφηκε από σεισμό και για αρκετά χρόνια υπήρξε ερείπιο. Λέγεται πως κατά την διάρκεια κάποιας ανακαίνισης εντοπίστηκαν στα σκοτεινά και υγρά χαλάσματά του μέχρι και ανθρώπινοι σκελετοί!
Το Μέγαρο τελικά αποκαταστάθηκε και αποτελεί επιπλέον και την κατοικία του έλληνα πρέσβη στην Πόλη. Η πολιτιστική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια είναι αξιοζήλευτη και όποτε βρίσκομαι στο Πέραν, το εκμεταλλεύομαι πάντα και επισκέπτομαι το Σισμανόγλειο.
Με ένα μόνο βήμα περνάω απο την πολύβουη İstiklal στο γοητευτικό εσωτερικό του Μεγάρου και όλα αλλάζουν σε μια στιγμή. Εκτός από την ποιοτική έκθεση που παρακολούθησα, απόλαυσα και την υψηλή αισθητική διακόσμιση του χώρου.
Σήμερα είχα και την τιμή να ανέβω κι έναν όροφο πιο πάνω, εκεί που παρουσιάζεται ακόμα ένας πολιτιστικός θησαυρός...η ελληνική γλώσσα! Το προξενείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης και η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που στις αρχές υπήρξε και πρόβλημα κατάρτισης των τμημάτων.
Μου επιτράπηκε να παρακολουθήσω ένα μικρό μέρος της διδασκαλίας και πρώτα απ'όλα διαπίστωσα πως τα ελληνικά δυσκολεύουν πολύ περισσότερο απ'όσο πολλές φορές νομίζουμε. Και ως απόδειξη γι'αυτό, είναι πως ξαναθυμήθηκα γλωσσικούς κανόνες που αγνοούσα για αρκετές δεκαετίες.
Η μέθοδος και η ροή της διδασκαλίας αλλά και το πάθος της Αγγελικής δεν σε αφήνει να πλήξεις καθόλου. Εγώ προσωπικά απόλαυσα κάθε λεπτό που βρέθηκα εκεί μέσα. Διαπίστωσα και εντυπωσιάστηκα επίσης από την μεγάλη πρόοδο του επιπέδου των μαθητών, καθώς είναι η δεύτερη φορά που είχα την τύχη να βρεθώ εκεί.
Εύχομαι στο μέλλον να απολαύσω και άλλα τέτοια ποιοτικά πρωινά στο Σισμανόγλειο και ο χώρος να συνεχίσει να αποτελεί το πολιτιστικό κύτταρο της Ρωμιοσύνης στην Πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου